Nasiona z własnej hodowli to tani i skuteczny sposób na świetne plony. Sprawdź, na co zwrócić uwagę.
Marzy Ci się własna, samowystarczalna hodowla? A może chciałbyś poznać sposób na to, by oszczędzić sobie straty czasu i pieniędzy? To wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko właściwe przygotowanie nasion do siewu. Jak to zrobić?
Zbieranie nasion do siewu
Zbieranie nasion do siewu to nic trudnego. Oto kilka wskazówek jak to zrobić by na następny sezon wszystkie wykiełkowały i dały obfity plon.
- Przyjrzyj się nasionom dokładnie: do przechowywania nadają się tylko te, które są duże, zdrowe i kształtne. Wszystkie zniekształcone, przebarwione, nadłamane i z podejrzanymi plamkami lepiej wyrzucić.
- Zwróć uwagę na symbole zapisane na opakowaniu. Jeśli posadziłeś rośliny zaznaczone na opakowaniu symbolem F1, zrezygnuj z prób pozyskania ich nasion, ponieważ młode rośliny już nie będą miały takich samych cech jak roślina matczyna.
- Zbieraj o odpowiedniej porze, czyli w dni suche i słoneczne. Najlepiej by kilka dni przed zbiorem nasion także było suchych i słonecznych. Znaczenie ma także pora dnia. Ze względu na występowanie rosy i mgieł, najlepiej zbierać w południe lub w godzinach popołudniowych.
- Obserwuj rośliny na grządce: wiele warzyw sygnalizuje dojrzałość nasion, w tym czasie pęka, a nasiona lecą wprost na ziemię. Najważniejsze to zdążyć, zanim nasiona spadną. Możesz także spróbować materiałowych torebek, które nakłada się na dojrzewające strąki i obwiązuje delikatnie sznurkiem. W ten sposób nasiona nie rozsypią się dookoła i zbierzesz je bez trudu.
Jak przygotowywać nasiona?
Nasiona do siewu przed przechowywaniem należy dokładnie oczyścić. Jeśli będą to owoce mięsiste takie jak dynia, pomidory lub cukinia konieczne będzie także oczyszczenie z resztek miąższu i pozostawienie do wysuszenia na papierowym ręczniku. Wszystkie nasiona po czyszczeniu jeszcze raz przejrzyj i pozostaw do ostatecznego suszenia w przewiewnym, ciepłym pomieszczeniu, aby zapobiec rozwojowi chorób i grzybów.
Jak przechowywać nasiona?
Nasiona najlepiej przechowywać w pomieszczeniach suchych, przewiewnych i chłodnych. Dzięki temu zachowają długi termin przydatności do siewu. Mogą to być piwnice (trzeba jednak wybrać taką, w której nie ma wilgoci), strychy lub garaż. Odpowiednia temperatura do przechowywania nasion to 3-10 stopni Celsjusza. Należy jednak pamiętać, że wahania temperatur, są groźne dla nasion, dlatego niektóre można z powodzeniem przechowywać w lodówce lub nawet w zamrażarce (pod warunkiem że będą odpowiednio wysuszone).
Nie mniej ważne jest także to, w czym nasiona będa przechowywane. Najlepiej sprawdzą się szklane słoiki, materiałowe woreczki na przykład lniane lub bawełniane albo papierowe torebki. Konieczne jest, aby pojemnik przepuszczał powietrze, ale nie dopuszczał do rozwoju pleśni. Upewnij się także, że nasiona zostaną zabezpieczone przed wilgocią. Możesz posłużyć się torebkami chłonnymi wypełnionymi żelem silica lub surowym ryżem.
Na nasiona wpływ ma również światło, dlatego koniecznie zadbaj o to, by nie miały do niego dostępu. Zabezpiecz je również przed szkodnikami, takimi jak myszy albo mole.
Nie zapomnij o dokładnym opisaniu torebek, słoiczków czy innych pojemników. Na nalepce powinny znaleźć się informacje o pochodzeniu nasion, czasie zbioru i odmianie, dzięki czemu nie pomylisz się wiosną, podczas wysiewu.
Jak widzisz pozyskiwanie nasion z własnej uprawy to nic trudnego! Mamy nadzieję, że już wiesz, jak pozyskać nasiona. Przed zapakowaniem w woreczki lub torebki, należy także przyglądać się dokładnie i zadbać o to, by przechowywać wyłącznie czyste nasiona. Powodzenia!
Leave a Reply